logo
hrvatskienglish

Akcije

Velik je broj smećem onečišćenih objekata u direktnom doticaju sa podzemnim vodama koje su povezane s izvorima pitke vode. Sanacijom takvih objekata znatno se smanjuje rizik od onečišćenja/zagađenja podzemnih voda i izvora pitke vode za piće.

Mnogi od tih objekata su nedostupni speleolozima upravo zbog toga što im je ulaz zatrpan smećem. Sanacijom otpada, ponovno se omogućava njihova dostupnost, a time i uživanje u njihovim prirodnim ljepotama.

Upravo se zbog tih razloga u sklopu projekta "Underground Istria" izabralo devet speleoloških objekata u Istri koji su prema mišljenju istarskih speleologa najopterećeniji otpadom, te je stoga njihova sanacija neophodna. U akcijama čišćenja tih objekata sudjelovali su speleolozi speleoloških klubova SDI iz Pazina, SD Proteus iz Poreča i SK Had iz Vrsara.

Za provedbu akcije projektom se osigurala sva potrebna oprema. Nabavljena je građevinska dizalica i agregat, izrađena je posebna prijenosna nosiva konstrukcija za građevinsku dizalicu, nabavljeno je 12 setova kompletne speleološke opreme te su osigurana rasvjetna tijela i sva ostala popratna oprema. Speleolozima je nabavljenu opremu uručio osobno župan Istarske županije, gosp. Ivan Jakovčić u Poreču 14. svibnja 2008. godine.

Video

Get the Flash Player to see this video.

Povezani video zapisi

Nit.swf
Nit.swf


U razdoblju od godinu dana trajanja projekta očistili su se sljedeći speleološki objekti:

Pazinska jama u Pazinu, Jama Polje u Katun Lindarskom u općini Žminj, Brečevska jama u Tinjanu, jama Jamorina u Pazinu, Ponor kod Stancije Vergotini kod Tara, Jama kod Štifanići kod Baderne, Jama kod Radoši u Višnjanu, jama Golubinka kod Kloštra i Jama Dvori kod sela Dvori blizu Poreča.

Nakon uspješno izvršenih akcija čišćenja speleoloških objekata, na svakoj je očišćenoj lokaciji postavljena tabela sa naznakom zabrane odlaganja otpada i fotografijama unutrašnjosti spilja i jama, kao i fotografijama samih akcija čišćenja.