logo
hrvatskienglish
12.12.08. u 14:08

Pazinska jama se začepila!?

Proteklih nas tjedana nažalost neprestano prati jesenska kiša koja već danima neumoljivo pada! Tako je u četvrtak, 11. prosinca, zbog obilnijih padalina došlo i do nesvakidašnje pojave poplavljivanja kanjona Pazinčice sve do sela Rijavac!

Obilna kiša stvorila je bujicu koju ponor u Pazinskoj jami nije bio u stanju propustiti, te je došlo do naglog izdizanja nivoa vode. Situaciju su pratili i pazinski speleolozi koji su u večernjim satima izmjerili porast nivoa vode u kanjonu od čak 4 cm u minuti! Nivo vode je ipak sljedećeg dana počeo opadati, a kako je izgledao poplavljeni kanjon Pazinčice možete vidjeti na slikama u foto galeriji snimljenim u petak, 12. prosinca.

Ova pojava svakako nije prvi puta zabilježena. S obzirom da je cijeli sliv Pazinčice  vodonepropusno flišno područje,  poplava kanjona Pazinske jame je gotovo redovita pojava nakon obilnijih kiša, koja često zbog nižeg nivoa vode prođe nezapaženo. Otprilike svakih desetak godina dođe do veće poplave koja ugrožava niže dijelove sela Rijavac.
Najveća poplava zabilježena je davne 1986. godine, a zabilježio ju je istraživač Pazinske jame,  poznati francuski speleolog E. A. Martel. Od nama bližih vremena možemo spomenuti poplave 1964. i 1993. godine kada se morala spašavati imovina građana sela Rijavac i stoka s ondašnje farme Loke.

Tekst i slike: Branko Glavić